Thuiswerk en belastingDe Nederlandse Belastingdienst hanteert regels voor inkomsten, die via thuiswerk worden verdiend.

Belasting

Volgens de Nederlandse Belastingdienst is er een fictieve overeenkomst tussen werkgever en thuiswerker. Het percentage van uw thuiswerk inkomen, dat u aan de belasting dient af te dragen hangt af van verschillende variabelen:
- Uw inkomsten
- Het totale inkomen van uw gezin
- Het aantal uren dat u thuis werkt
- Uw eigen vermogen

De inkomsten die u uit thuiswerk hebt verkregen, dienen altijd doorgegeven te worden aan de Belastingdienst. Er is nooit sprake van vrijstelling van opgave.

Veelal zullen uw inkomsten vallen onder de post 'Inkomsten uit overig werk'. Inkomsten uit bijvoorbeeld Google Adsense of uitbetalingen van enquêtepanels vult u hier in. Meer informatie over deze post leest u op de website van de Belastingdienst.Inkomsten geeft u jaarlijks op bij uw aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel belasting u over uw inkomsten betaalt, dat wisselt per persoon. Het is afhankelijk van uw totale inkomen, uw spaargeld, en ook van de aftrekposten die uw belastbaar inkomen verminderen.

Het totaal inkomen dat aan het eind van de aangifte te zien is, wordt belast. Hoeveel het wordt belast, dat hangt af van de hoogte van het bedrag. In Nederland kennen we vier 'schijven', met verschillende belastingpercentages. Een actueel overzicht vindt u hier.

Loonheffing

Als thuiswerker hoeft u geen loonheffing af te dragen. Als andere mensen u helpen met het thuiswerk, dient u loonheffing te betalen over het loon dat uw ‘medewerkers’ krijgen.

Meer informatie

Meer informatie over thuiswerk en belasting, vindt u op de website van de Nederlandse Belastingdienst.

Vacature tip!

Wilt u zien welke vacatures er voor u beschikbaar zijn? Schrijf u gratis in bij Trending Jobs, ontvang relevante vacatures per e-mail en maak kans op €250!

Gratis inschrijven


We maken gebruik van cookies om uw ervaring op de site te verbeteren. Doorgaan houdt in dat u akkoord gaat met het gebruik van onze cookies. Meer informatie